Ξεκινώντας και εγώ πρώτη φορά να γράψω σε ένα blog, στο δικό μου blog, θα ήθελα να αφιερώσω αυτή την πρώτη ανάρτηση σε έναν άνθρωπο που ήξερε και πραγματικά γούσταρε να μαγειρεύει....
Υλικά
- Ένα κομμάτι χοιρινό κρέας από μπούτι χωρίς πέτσα, με λίγο λίπος, μέχρι 2 κιλά
- 12 δαμάσκηνα ξερά
- 6 σκελίδες σκόρδο
- 1 πράσο
- 1/2 κούπα ελαιόλαδο
- 1 κούπα ξίδι
- 2 κούπες κρασί
- 1 κουταλάκι θυμάρι
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Πάρτε δυο τρεις κουταλιές από το ξίδι και ανακατέψτε το με δυο κουταλιές αλάτι και το θυμάρι και τρίψτε με αυτό το μίγμα το χοιρινό αφήνοντας πάνω του ένα στρώμα να το καλύπτει. Διατηρήστε το σε δροσερό μέρος δυο ώρες.
- Στη συνέχεια ανοίξτε του 6 τρύπες και μπήξτε σ' αυτές από μια σκελίδα σκόρδο κι ένα δαμάσκηνο.
- Βάλτε το σε πήλινη γάστρα.
- Ψιλοκόψτε το πράσο και προσθέστε το μαζί με τα υπόλοιπα δαμάσκηνα.
- Συμπληρώστε με το υπόλοιπο ξίδι, το ελαιόλαδο και το κρασί.
- Σκεπάστε το πήλινο σκεύος καλά και ψήστε το σε σιγανό φούρνο για 2 ώρες.
- Όταν ψηθεί, κόψτε το φέτες και σερβίρετέ το με τη σάλτσα των δαμάσκηνων.
(Από το βιβλίο "γεύσεις Ελλήνων" αρχαία ελληνική μαγειρική της Σοφίας Α. Σουλή)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου